Varainsiirtovero kuuluu historiaan? Asumisen verotusta halutaan oikeudenmukaisemmaksi

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa ei ole asiaa, johon ei verottaja iskisi kynsiään. Suomalaiset ovat tottuneet maksamaan kaikesta veroa, usein jopa moneen kertaan. Ensin tienataan rahat, joista maksetaan verot. Sitten ostetaan rahalla jotain, josta maksetaan verot. Sitten omistetaan jotain, josta maksetaan verot. Jos asia myydään, niin siitäkin maksetaan veroa.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ehdottaa, että asumisen tuki- ja verojärjestelmiämme uudistettaisiin seuraavalla hallituskaudella, sillä järjestelmät eivät kohtele tasa-arvoisesti omistusasujia ja vuokralla asujia. Rantanen palauttaisi asuntovelallisten korkojen verovähennysoikeuden, ulottaisi kotitalousvähennyksen myös taloyhtiöissä toteuttaviin korjauksiin ja poistaisi varainsiirtoveron asunto- ja kiinteistökaupoista.

– Mielestäni varainsiirtovero pitäisi poistaa kokonaan kaikista kaupoista. Se tervehdyttäisi asuntokauppaa ja helpottaisi työvoiman liikkuvuutta paikkakunnalta toiselle. Asunnon vaihtamiseen ja ostamiseen liittyy jo ilman tätä veroakin todella paljon kauppahinnan päälle tulevia kuluja asunnonostajalle, joista kaikista hän maksaa valtiolle myös veroja, Rantanen kiteyttää.