Suun tulehdus on riskitekijä monille muille sairauksille

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suun pitkäaikaisen tulehduksen seurauksena voi olla sairauden, kuten diabeteksen, hoitotasapainon heikentyminen tai muun muassa valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin riskin lisääntyminen.

Kun suun tulehdus pääsee leviämään verenkierron välityksellä sydämeen, bakteerit tai niiden rakenneosat vauhdittavat verisuonitaudeille altistavia muutoksia. Ne voivat kiinnittyä valtimon sisäpintaan, joka ahtautuu ja tulehtuu. Riskinä on sepelvaltimotauti. Iensairaudet ovat todella yleisiä suomalaisten keskuudessa.

– Tulehduksen merkit on tärkeä tunnistaa. Verenvuoto ikenistä tai turvotus ovat merkkejä tulehduksesta. Tulehdus voi oireilla kipuna, lisääntyneenä hampaan liikkuvuutena, purenta-arkuutena tai suun avausrajoituksena. Krooniset suun tulehdukset eivät kuitenkaan useimmiten aiheuta minkäänlaisia oireita, minkä vuoksi hammaslääkärin tekemä säännöllinen suun tutkimus ja huolellinen suuhygienia on paras tapa ehkäistä hammassairauksia, kertoo erikoishammaslääkäri Jaana Helenius-Hietala.