Oulussa herättiin talvella outoon paukkeeseen – nyt syy selvisi viimein?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Oulun Talvikankaalla herättiin 6. tammikuuta keskellä yötä kantautuneisiin voimakkaisiin ääniin. Paukahtelevien äänien taustalla oli jääjäristyksinä tunnettu ilmiö. Se on herättänyt kiinnostusta kansainvälisellä tasolla.

Oulun Talvikankaalla mitattu jääjäristysten sarja oli New Scientist -lehden mukaan historian tihein. Järiestyksiä mitattiin seitsemässä tunnissa yhteensä 26 kappaletta. Järistykset alkoivat aamuneljältä ja jatkuivat yhteentoista asti päivällä.

Oulun jääjäristyksistä puhui huhtikuussa Euroopan geotieteiden liitto EGUn kokouksessa Geologian tutkimuskeskus GTK:n erikoistutkija Jarkko Okkonen. Hänen mukaansa järistysten taustalla on todennäköisesti lämpötilojen vaihtelu. Nollan molemmilla puolilla vaihteleva lämpötila sulattaa lunta kastellen maaperää.

Kun maaperään päätynyt vesi laajenee uudelleenjäätymisen seurauksena, voivat rakennukset ja tienpinnat halkeilla. Jääjäristysten pelätään lisääntyvän ilmastonmuutoksen seurauksena. Okkonen kehittelee parhaillaan tiimeineen mallinnusta, jonka tavoitteena on ennustaa jääjäristyksiä ja saada niistä lisätietoa.