Yllättävät vatsan turvottajat – nämä keräävät nestettä kehoon

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Vatsan turvotus on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja häiritä päivittäistä elämää. Se ilmenee yleensä tuntemuksena siitä, että vatsa on täynnä, paisunut tai pullistunut. Joissakin tapauksissa vatsan turvotus voi johtua siitä, että ylimääräistä nestettä on kertynyt vatsaonteloon.

Nesteen kertymisessä ylimääräistä nestettä kerääntyy kudoksiin. Tämä voi aiheuttaa turvotusta esimerkiksi jaloissa, nilkoissa, käsissä, vatsassa tai kasvoissa. Syinä nesteen kertymiseen voivat olla hormonaaliset muutokset, laskimoiden tai imusuonien ongelmat, nesteen tasapainon häiriöt tai ruokavalio ja elämäntavat.

Nesteen kertymisen hoito riippuu siitä mikä sen aiheuttaa. Usein hoitokeinona on kuitenkin ruokavalion muuttaminen. Ensimmäisenä ruokavaliosta kannattaa poistaa Poosh-sivuston mukaan suolaiset, rasvaiset ja hyvin prosessoidut ruoat kuten perunalastut. Myös leipä, pasta, riisi ja ranskanperunat voivat aiheuttaa nesteen kertymistä kehoon.

Sokeripitoisten ruokien syömistä kannattaa myös vältellä mikäli huomaa turvotusta ja nesteen kertymistä kehossa. Erityisesti jalostetut sokerit häiritsevät kehon suolan ja nesteen tasapainoa. Kun kulutetaan suuria määriä sokeria, keho alkaa säilyttämään enemmän vettä pitääkseen oikean suolan ja nesteen suhteen.