Rahapeliriippuvuutta diagnosoidaan aiempaa enemmän – moni jää silti ilman diagnoosia

Pelit Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Rahapeliriippuvuutta on viime vuosina diagnosoitu aikaisempaa enemmän. Silti diagnoosin saa edelleen vain harva ongelmista kärsivä. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n taannoisesta tutkimuksesta. Vuosina 2011-2022 diagnoosin rahapeliriippuvuudesta sai 2 617 henkilöä Manner-Suomessa.

Diagnoosien määrä liisäntyi sekä miehillä että naisilla kaikissa ikäryhmissä paitsi 60 vuotta täyttäneillä naisilla. Rahapeliriippuvuusdiagnooseja oli kaikenikäisillä, eniten 18-44-vuotiailla. Kasvu oli suurinta 30-44-vuotiailla naisilla. Kaikkiaan miehet olivat kuitenkin yliedustettuina diagnoosin saaneissa. Diagnoosien yleistymisestä huolimatta rahapeliriippuvuus on THL:n mukaan edelleen huonosti ymmärretty ongelma.

– Vaikka diagnoosit ovat yleistyneet, on niiden määrä edelleen vähäinen. Vaikuttaakin siltä, että terveydenhuollossa rahapeliriippuvuutta ei tunnisteta ja osata diagnosoida riittävän hyvin, kertoo HUSin apulaisylilääkäri, päihdepsykiatri Jonna Levola tiedotteessa.