Apple esitteli luksus-virtuaalilasit – hinta järkytys monelle

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Teknologiajätti Apple kokeilee siipiään virtuaaliteknologian parissa. Yhtye on esitellyt Vision Pro -laseja, jotka toimivat sekä virtuaalikypäränä että lisätyn todellisuuden laseina.

Muotoilultaan hieman laskettelulaseja muistuttava Vision Pro saapuu markkinoille Yhdysvalloissa vuoden 2024 alussa. Muilla markkina-alueilla se julkaistaan myöhemmin. Aivan kevyimmille kukkaroille laite ei sovellu, sillä hinta on Yhdysvalloissa 3 499 dollaria eli noin 3 200 euroa.

Vision Pron VR-ominaisuudessa virtuaaliympäristö peittää koko näkökentän. AR- eli lisätyn todelliseen ominaisuudessa käyttäjä näkee ympäröivön maailman, mutta sen päälle heijastetaan erilaisia virtuaalielementtejä. Muista virtuaalilaseista poiketen käyttäjän silmät voidaan heijastaa niiden ulkopinnalle.

Vision Pro on varustettu laseille varta vasten suunnitellulla uudella VisionOS-käyttöjärjestelmällä. Micro-OLED-näytöt kykenevät esittämään 23 miljoonaa pikseliä yhtä silmää kohden, eli tarkkuus on esimerkiksi 4K-televisiota parempi.