Vakava varoitus – huijareilla uusi tapa kalastella pankkitunnuksia

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa on levinnyt melko uudenlainen tapa kalastella ihmisten yksityisiä tietoja. Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on varoittanut hybridipetoksista, joihin liittyy sekä tekstiviesti että sitä seuraava puhelu.

Huijauksissa tekijät ovat esiintyneet esimerkiksi Osuuspankin ja Nordean nimisssä. Kohdehenkilö saa ensin viestin, jossa häntä varoitetaan epäilyttävästä kirjautumisyrityksestä. Hänen kerrotaan saavan pian aiheeseen liittyvän puhelun pankista.

Viestiä on seurannut puhelu, jossa soittaja esiintyy pankin työntekijänä. Hän painostaa vastaajaa siirtämään rahansa niin kutsutulle turvatilille. Todellisuudessa väitetylle turvatilille siirretyt rahat joutuvat rikollisten taskuun.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan huijari voi olla erittäin vakuuttava ja uskottava. Huijauksen uhriksi joutuneita kehotetaan olemaan nopeasti yhteydessä pankkiin ja tekemään asiata rikosilmoituksen. Epäilyttävistä viesteitä kannattaa tehdä myös ilmoitus Kyberturvallisuuskeskukselle.