Ruoan hinnan uskotaan kääntyvän laskuun – helpotusta jo tämän vuoden puolella?

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Ruoan hinnannousu saattaa helpottaa vielä tämän vuoden puolella. Näin ennustaan Luonnonvarakeskus (Luke). Tuoreen maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksen mukaan hinnanousun odotetaan hidastuvan selvästi ja kääntyvän laskuun vuoden lopussa.

Luken mukaan hintojen viimevuotinen nousupaine johtui ruoan tuottamiseen tarvittavien tuotantopanosten hintojen noususta. Suurinta hinnannousu oli kahvissa, joka kallistui 37,5 prosentin edestä. Ennakoidusti ruokien hinta nousi vuonna 2022 keskimäärin 10,5 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Nyt esimerkiksi energian ja lannoitteiden hinnat ovat kuitenkin laskussa. Myös viljan ja öljykasvien tuotantohinnat ovat laskeneet sekä Suomessa että maailmalla. Luke ennakoi hintojen kääntyvän laskuun kuluvan vuoden toisella puoliskolla.

– Vuoden 2023 keskimääräinen hintataso tulee silti olemaan 7–8 prosenttia edellisvuotta korkeampi alkuvuoden hintojen nousun seurauksena, kertoo tiedotteessa tutkimuspäällikkö, erikoistutkija Hanna Karikallio Lukesta.