Helteet tekevät maastosta kuivan – metsäpalovaroitus lähes koko maassa

Koti & Asuminen Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen sää on kesäkuun puolivälin paikkeilla lämmintä ja paikoitellen helteistäkin. Lämpimän ja vähäsateisen sään vuoksi maasto on kuivaa, minkä vuoksi tulta käsitellessä on syytä olla varuillaan.

Ilmatieteen laitos on varoittanut kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä. Maasto on kuivaa lähes koko maassa, mutta Varsinais-Suomessa ja Ahvenenamaalla metsäpalojen vaara on jopa erittäin suuri. Sadetta luvataan lähipäiville ainoastaan Pohjois-Lappiin, sinnekin vain vähän.

Avotulen teko on metsäpalovaroituksen aikana kielletty. Varoituksissa on kolme tasoa, keltainen, oranssi ja punainen. Voimassa olevat varoitukset näkyvät Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa.

Helleaalto voi tämänhetkisen ennusteen mukaan pysytellä Suomessa ensi viikollakin ja levitä Lappiin asti. Suomen ympäristökeskuksen mukaan osassa maata kärsitään tänä kesänä maaperän kuivuudesta ja pohjaveden pinnan laskemisesta. Lounais-Suomesta on jo tullut muutamia ilmoituksia kuivuneista rengaskaivoista.