Koirakin voi sairastua uniapneaan – tästä tunnistat oireet

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopiston tutkijat kokeilivat uutta tapaa koirien uniapnean diagnosoimiseen ihmisten diagnostiikkaan tarkoitetulla uniapneapannalla. Mittaukset paljastivat, että uniapneaa esiintyy koirilla.

Tulosten perusteella uniapneaa on lyhytkuonoisilla koirilla pitkäkuonoisia koiria enemmän. Lyhytkuonoisilla koirilla on myös todettu ihmisillä esiintyviä ylähengitysteiden tukkeutumisesta johtuvia ja uniapneaa muistuttavia hengityskatkoksia unen aikana.

Tällöin ilmavirta pysähtyy hetkeksi, kun hengitystiet ahtautuvat lihasten rentoutuessa. Tämä johtaa unen katkonaisuuteen ja päiväväsymykseen. Uniapnea heikentää merkittävästi niin ihmisen kuin koirankin hyvinvointia. Seuraavaksi tutkimusryhmä selvittää uniapnealle altistavia riskitekijöitä koirilla.

– Uniapneasta kärsivillä ihmisillä on huomattavasti kohonnut riski sairastua muun muassa verenpainetautiin ja sydän- ja verisuonisairauteen. Uni vaikuttaa esimerkiksi elimistön puolustusjärjestelmään, hormonieritykseen ja aineenvaihduntaan. Riittävä, hyvälaatuinen uni on elämänlaadullisesti hyvin tärkeää. Muun muassa näistä syistä meitä kiinnostaa koirienkin uni, kertoo eläinlääkäri, väitöskirjatutkija Iida Niinikoski Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.