Elon Musk: ”Unabomberin varoitus teknologian vaaroista voi pitää paikkansa”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Twitterin ja Teslan omistava teknologianero Elon Musk sanoo, että terroristi Unabomberin pahamaineinen manifesti teknologian vaaroista voi pitää paikkaansa. Musk kommentoi manifestin sisältöä sen jälkeen, kun Unabomber, eli Ted Kaczynski kuoli viikonloppuna tehden itsemurhan huippuluokan vankilassa 81-vuotiaana. Hän riisti henkensä oltuaan lähes kolme vuosikymmentä kaltereiden takana.

Kirjailija Ashley St. Clair twiittasi lainauksen Kaczynskin manifestista hänen kuolemaansa käsittelevän artikkelin rinnalle viikonloppuna. Elon Musk vastasi twiittiin: ”Hän ei ehkä ole väärässä.” Harvardissa koulutettu Kaczynski hylkäsi akateemisen uransa vuonna 1969 ja ryhtyi suosimaan primitiivistä elämäntapaa. Hän aloitti vuonna 1978 noin 17 vuotta kestäneen teknologian vastaisen hyökkäyksen. Hän postitti yhteensä 16 kotitekoista kirjepommia ihmisille, joiden uskoi tuhoavan ympäristöä luomalla teknisesti kehittyneemmän yhteiskunnan.

Vuoteen 1995 mennessä hän oli murhannut kolme ja haavoittanut 23 ihmistä. Hänestä tuli Amerikan historian tuotteliain pommittaja. Hänen 35.000 sanan manifestinsa otsikkona oli ”Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus”, ja hän käytti sitä väittämään: ”Teollinen vallankumous ja sen seuraukset ovat olleet katastrofi ihmiskunnalle.”

Elon Musk on yksi maailman tunnetuista teknologiajohtajista, joka on esittänyt julkisen pyynnön varovaisuuden noudattamisesta tekoälyn kehittämisessä. Musk allekirjoitti yhdessä Applen perustajan Steve Wozniakin sekä tuhannen muun teknologiajohtajan kanssa avoimen kirjeen, jossa vaadittiin kuuden kuukauden taukoa tekoälyn kehittämisessä, jotta sen ihmiskunnalle kohdistuvia riskejä voitaisiin arvioida enemmän. Kirjeessä kilpailu teknologian ja tekoälyn huippuun hiomisesta määriteltiin vaaralliseksi.