Koronavirus antoi Pohjois-Korealle tekosyyn lisätä kansan eristämistä – kapina kytee parhaillaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Koronavirusrajoitukset ovat jakaneet mielipiteitä lähinnä niiden tehon ja oheisvaikutusten vuoksi. Länsimaissa otettiin kaikki koronaviruksen hillitsemiseen liittyvät rajoitukset ja pakot vastaan nöyrällä mielellä, vaikka aina niitä ei edes perusteltu lääketieteellisesti ja myös terveitä ihmisiä eristettiin. Lopulta – kaikista toimista huolimatta – lähes jokainen sairasti taudin.

Kuitenkin yllätyksenä tulee se, että kaikista maailman valtioista on ilman ihmisoikeuksia diktatuurin alla maailmansivun ajan eläneestä Pohjois-Koreasta tulossa nyt se maa, jossa koko kansa on saanut koronavirusrajoituksista tarpeekseen. Ennen pandemiaa arvostus maan johtaja Kim Jong Uniin oli suurta. Nyt tilanne on päinvastainen. Viimeiset kolme vuotta ovat horjuttaneet heidän uskollisuuttaan maansa johtajaa kohtaan, koska kaikki ovat tajunneet maan koronavirusrajoitusten olevan ainoastaan keino hallita kansaa.

Kolme totalitaarisen valtion asukasta on kommunikoinut salaa BBC:n kanssa kuukausien ajan. Ihmiset ovat kertoneet maan kauhunäytelmästä, jossa omat naapurit kuolevat nälkään. Edessä saattaa olla rajoitusten vuoksi vieläkin pahempi nälänhätä kuin 1990-luvulla, jolloin Pohjois-Koreassa kuoli nälkään yhteensä kolme miljoonaa ihmistä. Ruoan, lannotteiden ja viljelyskoneiden tuominen on estetty.

Asiantuntijat sanoivat, että se, että jopa keskiluokkaiset kokevat nälkää lähiöissään, ja tämä on erittäin huolestuttava merkki. Pohjois-Koreassa muhii yhteiskunnan romahtaminen ja ihmiset ovat nyt valmiita vastarintaan enemmän kuin koskaan.

– Aluksi pelkäsin kuolevani koronavirukseen. Nyt pelkään kuolevani nälkään, yksi rakennustyöntekijä kertoi BBC:lle.