Älä suorita kesälomaasi – palautuminen tarvitsee aivan muuta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Monelle on tuttua se, että mikäli kesälomalla ei lähde matkoille, huomaa nopeasti aikatauluttavansa kaikki päivät täyteen ohjelmaa. Osa suorittaa kesälomalla kertyneitä rästihommia remontoiden ja siivoten. Loma tarkoituksena kuitenkin on palautua ja rentoutua, eikä se onnistu, jos uurastaa aamusta iltaan ja menee tukka putkella tapahtumasta toiseen.

– Minun aivan pakko varata lomalle joku pitempi reissu, että osaan rentoutua ja irtaantua töistä. Jos en ole tietokoneella tekemässä päivätöitä, saatan raataa asunnon kimpussa totaaliseen väsähtämiseen asti, suorittajaksi itseään tituleeraava Staran lukija myöntää.

Osa aikuisista stressaa lasten kesälomasta ja siitä, kuinka heille tulisi järjestää ohjelmaa jokaiselle lomapäivälle. Joutenolo ja tylsyys voi tehdä oikeasti hyvää kaikille, niin lapsille kuin aikuisille. Ei loma ole suorittamista varten – se on lomailua varten. Lapset ovat kautta aikojen keksineet itselleen tekemistä.

Terveystalon psykologi, psykoterapeutti Aino Kohtala tietää, että suuri osa suomalaisista aloittaa kesälomansa juhannuksen jälkeen. Monelle lomalle jäämisen hetki on kuitenkin kuormittava.

– Helposti ajatellaan, että lomailu ja rentoutuminen täytyy ansaita tekemisellä ja suorittamisella. Liian tiukat lomasuunnitelmat aiheuttavat kuitenkin stressiä ja syövät henkisiä voimavaroja sen sijaan, että edistäisivät palautumista. Tutkimusten mukaan yksi yhtäjaksoinen pitkä loma palauttaa paremmin kuin loman pätkiminen, mutta se ei yksin auta, jos päivissä ei muuten ole palauttavia elementtejä, Kohtala muistuttaa.