Ilouutisia eksoottisiin maihin matkaaville – dengue- ja kolerarokote tulossa markkinoille

Matkailu · Terhi Piiroinen

Denguekuume on trooppisista maista palaavien matkailijoiden yleisin kuumetaudin aiheuttaja malarian jälkeen. Uusi denguerokote on eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävä lihakseen pistettävä rokote, joka antaa suojan kaikkia neljää denguekuumetta aiheuttavaa virustyyppiä vastaan. Denguerokote voidaan antaa aikuisille ja kaikille yli neljävuotiaille lapsille denguetartunnan ehkäisemiseksi.

– Nykyisin matkustetaan yhä kauemmas ja eksoottisempiin lomakohteisiin, jolloin tarvitaan monipuolisempi rokotesuoja. Kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä terveydenhuoltoon, jotta ehtii saamaan riittävän kattavan suojan ennen matkaa. Monen rokotussuoja on puutteellinen koska edellisestä kaukomatkasta on kulunut monta vuotta, Suomen Rokotepalvelun vastaava sairaanhoitaja Anu Munkki ohjeistaa.

Denguekuume leviää hyttysten välityksellä etenkin trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Kolerarokote on puolestaan erityisen tarpeellinen ihmisille, jotka matkustavat toimimaan avustustehtävissä tai terveydenhuollon parissa huonon hygienian alueilla, kuten pakolaisleireillä, slummeissa tai luonnonkatastrofialueilla. Kolera on yleinen Intian niemimaalla, Keski- ja Etelä-Amerikassa, Kaakkois- ja Etelä-Aasiassa sekä Afrikassa.

Suomalaisten suosikkilomakohteissa matkailijan terveyttä uhkaa monet taudinaiheuttajat. Sairastuminen tai sairaalahoitoon joutuminen matkakohteessa on äärimmäisen valitettavaa ja pilaa pahimmassa tapauksessa koko matkan. Pahimmassa tapauksessa matkalta saatu tartunta johtaa pitkittyneisiin terveysongelmiin.