Nykytekniikkaa kasitielle – liikennemerkki tunnistaa lähestyvän hirven

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nousiaisissa Kasitiellä ajavia saattaa kohdata yllättävä näky. Perinteisten hirvivaarasta kertovien liikennemerkkien yhteydessä on keltaiset huomiovalot. Niiden vilkkuessa autoilijoiden on syytä olla tarkkana.

Uudenlaisia hirvivaara-liikennemerkkejä kokeillaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimesta. Liikennemerkit ovat yhteydessä järjestelmään, joka tunnistaa lähestyvät hirvet infrapunavalon ja tutkan avulla. Laitteisto on edelleen testivaiheessa, joten myös väärät hälytykset ovat mahdollisia.

Hirvet ja kauriit ylittävät tien usein riista-aitojen aukkopaikkojen kohdalta. Yksi tällainen ylityspaikka on juurikin Nousiaissa Repolan kylän kohdalla, jossa uutta järjestelmää kokeillaan. Riista-aidan aukkokohdassa sattui vuonna 2022 yhteensä 12 hirvi- ja kauriskolaria.

– Riista-aidan aukkokohtaa ei ole mahdollista tukkia, eikä riistaeläinten yli- tai alikulun rakennukselle ole rahoitusta. Onnettomuuksilta välttymisen ainoa keino on pyrkiä vaikuttamaan kuljettajien ajokäyttäytymiseen, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tiedotteessa kerrotaan.