Jalkaterapeutti muistuttaa: ”Kengät ovat juoksijan tärkein varuste”

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Juoksu on harrastus, jossa huomaa nopeasti oman kehittymisensä. Juokseminen kannattaa aloittaa vähitellen ja parhaan tuloksen saa oikeanlaisella opastuksella. Myös juoksukengillä on erittäin iso rooli vammojen ennaltaehkäisyssä. Kengät ovat juoksijan tärkein varuste, oli kyse sitten aloittelevasta tai kokeneemmasta juoksijasta.

Erityisesti kesällä juostessa sukkien ja kenkien valintaan on hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Jalakterapeuttina työskentelevä Meeri Puustelli opastaa asiakkaitaan oikeanlaisten kenkien hankkimisessa. Hän tietää, minkälaiset kengät ovat kullekin asiakkaalle parhaat.

– Kesäaikaan hikoilu moninkertaistuu ja kostea iho lisää riskiä hiertymille, varvasvälien hautumille ja rakoille. Erityisesti sukkien ja juoksukenkien osalta materiaalien olisi hyvä olla kosteutta haihduttavia, Puustelli korostaa.

– Juoksukengät kannattaa ostaa asiantuntevasta urheiluliikkeestä ja sovittaa useita eri merkkejä sekä malleja. Erityisesti on tärkeää, että kenkä tuntuu hyvältä ja omaan jalkaan sopivalta. Tärkeimmät asiat juoksukenkien valinnassa ovat juoksijan jalkaterän rakenne, kengän koko, juoksutekniikka, kengillä juostavat matkat sekä juoksualustan kovuus.