Poliisi vinkkaa: Näin suojaat asuntosi murroilta lomalla

Koti & Asuminen Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Oma koti saattaa jäädä kesälomakaudella pitkiksikin ajoiksi vahtimatta. Pitkät lomamatkat voivat altistaa tyhjänä olevan kodin asuntomurroille. Nyt poliisi on antanut vinkkejä, joilla niiden riskiä voi pienentää.

Poliisin mukaan tulevan tai meneillään olevaa matkaa ei kannata hehkuttaa sosiaalisessa mediassa, mikäli asunnossa ei ole sillä aikaa ketään. Toisinaan rikolliset etsivät sopivia kohteita juurikin ihmisten lomakuvien ja -videoiden avulla.

Asunto on hyvä jättää mahdollisimman asutun näköiseksi. Jos mahdollista, voi naapureita pyytää esimerkiksi hoitamaan pihaa ja hakemaan postin. Naapuria voi myös pyytää pitämään asuntoa silmällä.

Arvoesineet kannattaa sijoittaa niin, ettei niitä havaitse ikkunoista sisään katsomalla. Murtovarkaita kiinnostavat tyypillisimmin korut, käteinen, aseet, elektroniikka ja muu arvokas omaisuus.

Asunnosta poistuessa on hyvä pitää huoli, että kaikki ovet ja ikkunat ovat lukossa sekä mahdollinen hälytysjärjestelmä päällä. Vara-avainta ei kannata jättää ulos piiloon. Se kannattaa mielummin antaa luotettavan henkilön haltuun.

Ennen matkalle lähtöä kannattaa ottaa esimerkiksi puhelimien ja muiden laitteiden tunnisteet, joilla poliisi voi tarvittaessa yrittää paikantaa ne. Murrosta tulee ilmoittaa välittömästi hätänumeroon 112. Asukkaan tulee poistua heti asunnosta, jotta hän ei tule vahingossa sotkeneeksi rikospaikkaa.