Terassipalo saa usein alkunsa grillistä – ethän tee tätä mokaa

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Grillaaminen on monille olennainen osa kesää, mutta grillin kanssa saa olla tarkkana. Vakuutusyhtiö Ifin mukaan moni terassipalo saa nimittäin alkunsa grillistä. Terassipalot aiheuttavat keskimäärin suurempia palovahinkoja kuin muut kodin palot.

Grilliä ei pidä jättää pääkke vahtimatta. Sen sijaintiin on hyvä kiinnittää huomiota ja jättää riittävä turvaetäisyys rakennuksiin. Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindströmin mukaan alkusammutuskalustoa ei kannata säilyttää sisätiloissa, vaan grillin läheisyydessä.

– Kuivana kesänä, kuten nyt, kasvaa riski myös metsäpaloihin. Metsäpalovaroituksia on tärkeää noudattaa, Lindström muistuttaa tiedotteessa.

Toisinaan grillin tuhkat tyhjennetään ämpäriin ja viedään esimerkiksi terassille. Hiilet tai tuhka voivat kuitenkin olla edelleen kuumia ja sulattaa muoviämpärin nopeasti. Tuhkaämpäreistä alkaneet palot aiheuttavat usein laajempaa tuhoa.

– Tuhkan pitää antaa jäähtyä kunnolla ennen poistamista, ja säilyttää sitä siihen varatussa kannellisessa metalliastiassa, Lindström kertoo.

Palovaroittimiin ei aina voi luottaa ulkopalojen syttyessä. Ifin terassipalotestin perusteella sisällä olevat palovaroittimet reagoivat niihin hitaasti, jopa vasta noin kymmenen minuuttia syttymisen jälkeen.