Maailman parhaat passit listattiin jälleen – Suomi sijalla kolme

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen passilla pääsee edelleen matkustamaan melko hyvin eri puolilla maailmaa. Tämä selviää Henley & Partners -yhtiön tuoreesta maailman parhaiden passien listasta. Listalla nähtiin tänä vuonna myös yllätyksiä.

Maailman tehokkain passi löytyy nykyään Singaporesta, jonka matkustusasiakirjalla pääsee 192 maahan ilman viisumia. Listan ensimmäisellä sijalla oli viiden edellisen vuoden ajan Japani. Japanin passi kuitenkin putosi jaetulle kolmannelle sijalle.

Toiseksi parhaiten maailmalla liikkuvia palvelevat passit löytyvät Saksasta, Italiasta ja Espanjasta. Kyseisten maiden passeille pääsee ilman viisumia 190 maahan.

Suomi nousi listalla yhden pykälän ylemmäs viime vuoden neljänneltä sijalta. Suomen passi on nyt listan jaetulla sijalla kolme Itävallan, Ranskan, Japanin, Luxemburgin, Etelä-Korean ja Ruotsin kanssa. Maiden passeilla pääsee ilman viisumia 189 maahan.

Henley & Partnersin mukaan viisumittoman pääsyn mahdollistavien maiden keskimäärä on lähes tuplaantunut vuodesta 2006. Samaan aikaan listan kärki- ja häntäsijoitusten matkustusvapauden välinen kuilu on suurempi kuin koskaan. Esimerkiksi Afganistanin passilla pääsee matkustamaan ilman viisumia vain 27 maahan ja Irakista 29 maahan.