Sinilevä voi olla hengenvaarallista koirille – näin tunnistat myrkytyksen oireet

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihmisten tavoin monet koirat pulikoivat mielellään järvissä ja muissa vesistöissä erityisesti lämpimillä kesäkeleillä. Vedessä saattaa kuitenkin piillä vaara, sillä sinilevä voi olla koirille vaarallisempaa kuin ihmisille. Koirien sinilevämyrkytystapaukset eivät ole erityisen yleisiä.

Myrkytyksen mahdollisuus kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti, sillä se voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnissa. Koiraa ei varmuuden vuoksi kannata päästää uimaan ja juomaan vettä, jos siinä edes epäillään olevan sinilevää. Agria eläinvakuutuksen mukaan koiran sinilevämyrkytyksen ensioireita ovat levottomuus, tärinä ja oksentaminen. Jos koira alkaa oireilla rantapäivän jälkeen, on lemmikki vietävä välittömästi eläinlääkärille.

Pidemmälle ehtinyt myrkytystila aiheuttaa kramppeja sekä tasapainovaikeuksia, ja pahimmassa tapauksessa maksaan sekä munuaisiin vaikuttava myrkytystila voi viedä koiran hengen. Myrkytysoireiden voimakkuuteen vaikuttavat muun muassa koiran koko, ikä, vedessä olevan sinilevän määrä ja se, kuinka paljon koira on syönyt ennen myrkytystä.

Koiran uimaan vieviä kehotetaan tarkistamaan etukäteen vesistön sinilevätilanne. Rantaretkellä koiralle kannattaa varata varmasti puhdasta omaa juomavettä.