Selvitys: Pakastepinaatissa paremmat ravintoarvot kuin kaupan tuoretuotteessa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Tuoreessa elintarvikeanalytiikan laboratoriossa tehdyssä selvityksessä vertailtiin pakastetun ja tuoreen pinaatin, porkkanan ja parsakaalin ravintoarvojen ja vitamiinipitoisuuksien säilymistä. Pinaatin C-vitaminiin ja rautapitoisuuden määrät olivat selvityksessä pakastetuilla kasviksilla selkeästi tuoreita korkeammat.

Myös porkkanan betakaroteenin määrä oli näissä näytteissä tuoretta korkeampi. Parsakaalin kohdalla puolestaan C-vitamiinipitoisuus oli tuoreella parsakaalilla pakastettua korkeampi. Parhaimmat ravintoarvot lienee vastapoimituilla tuotteilla, mutta Suomessa joudutaan talviaikana turvautumaan joko pakastettuihin tai ulkomailla kasvatettuihin kasviksiin.

– Tiettyjen ravintoarvojen osalta tulokset olivat hyvinkin selkeät: pakastaminen todella säilyttää kasvisten ravintoarvot hyvin. On kuitenkin hyvä muistaa, että selvitys on suuntaa antava. Siinä käsiteltiin yksittäisiä kasviksia, ja esimerkiksi maaperän vaikutus on huomionarvoinen ravintoarvoihin. Pakastekasvisten ravintoarvot olivat kuitenkin korkealla tasolla yleisesti ravintoainelaskelmissa käytettyihin oletusarvoihin nähden, Apetitin laatupäällikkö Noora Ranta kertoo.

On tärkeää, että kasvikset pakastetaan, kun ne ovat parhaimmillaan. Vihannekset kannattaa toimittaa jatkokäsittelyyn mahdollisimman pian korjaamisen jälkeen. Esimerkiksi Apetitin kotimaisen herneen matka pellolta pakastimeen taittuu noin kahdessa tunnissa. Pakastamisen hyötynä on ravintoarvojen hyvän säilymisen lisäksi erityisesti hävikin hallinta. Pakasteilla voi vähentää hävikkiä elintarvikeketjussa teollisuudesta aina loppukäyttäjään saakka.