Kananmunista on moneksi – parantavat jopa mielenterveyttä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kananmunat ovat pitkään kärsinyt huonosta maineesta, kun joku jossain keksi, että ne ovatkin yhtäkkiä vaarallisia ihmisen terveydelle. Näin ei kuitenkaan ole – päinvastoin – tuore tutkimustieto puhuu munien puolesta. Äsken suomalaistutkimus osoitti, että kananmunien syöminen voi ehkäistä muistisairauksia.

Kananmuna on nykysuositusten mukaan olennainen osa terveellistä ruokavaliota. Terveyshyötyjen lisäksi kananmunia voi syödä hyvillä mielin, sillä niiden ympäristövaikutukset ovat pienet. Kananmuna on paljon muutakin kuin vain hyvä proteiinin lähde. Se sisältää monia tärkeitä ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kananmunien syöminen säätelee ihmisen mielialaa ja tekee munia nauttivista vähemmän alttiita vihalle. The Sunin artikkeli raportoi, että avainasemassa on aminohappo tryptofaani. Tutkimuksessa todettiin, että eniten proteiinia syöneet osoittivat vähemmän aggressioita.

– Tryptofaania on runsaasti munissa, ja se vaikuttaa plasman tryptofaanin ja siten aivojen serotoniinin tasoihin .Laadukasta proteiinia, hedelmiä ja vihanneksia sisältävällä ruokavaliolla voi olla suojaava rooli aggressiota vastaan, tohtori Behnaz Aribi sanoi Shahid Beheshtin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.