Panimo alkoi valmistaa olutta jätevedestä

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monet panimot hyödyntävät oluen ja muiden alkoholituotteiden valmistuksessa hävikkiruokaa. Eräässä kalifornialaisessa panimossa idea on viety pidemmälle, sillä olutta valmistetaan jätevedestä.

Devil’s Canyone Brewing Co. aloitti taannoin yhteistyön San Franciscossa toimivan Epic Cleanted -jätevedenpuhdistamon kanssa. Tavoitteena oli hyödyntää 40-kerroksisen Fifteen Fifty -luksuskerrostalon suihkuista, lavuaareista ja pesukoneista peräisin olevaa vettä. Siitä valmistetaan kölsch-tyylistä Epic OneWater Brew -olutta.

– Rakennukset käyttävät maailmanlaajuisesti 14 prosenttia kaikesta juomakelposesta vedestä. Juuri missään rakennuksissa ei kierrätetä kyseistä vettä. Haluamme tehdä siihen muutoksen, Epic Cleantecin toimitusjohtaja Aaron Tartakovsky kertoi CNN:lle.

Olutta ei toistaiseksi myydä, sillä kierrätetyn jäteveden käyttö kaupallisissa juomissa on kielletty San Franciscossa. Niinpä juomaa tehtiin 7 000 tölkkiä tietoisuuden kasvattamiseksi. Juoman kerrotaan kuitenkin olleen suuri hitti kesätävämpään rakentamiseen liittyneessä konferenssissa.

Oluen valmistaminen kierrätetystä jätevedestä ei ole ideana sinänsä uusi. Vastaavia oluita on aikaisemmin kehitetty muun muassa Ruotsissa ja Saksassa.