Perseidit valaisevat taas yötaivasta – nämä ovat parhaat päivät katseluun

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Elokuussa kannattaa tarkkailla yötaivasta, ainakin jos sää sattuu olemaan pilvetön. Perseidien tähdenlentoparvi valaisee jälleen taivasta elokuun aikana. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan perseidejä esiintyy heinäkuun puolivälistä aina elokuun loppuun.

Paras aika nähdä tähdenlentoja on kuitenkin 10.-14. elokuuta. Parhaimmillaan perseidejä näkyy sunnuntaina 13. elokuuta aamuyöstä, jolloin tunnissa voi nähdä jopa 60 tähdenlentoa. Perseidien havaitseminen on sitä varmempaa, mitä pimeämpi ja pilvettömämpi taivas on. Parhaita paikkoja tähdenlentojen näkemiseen ovat ne, jotka sijaitsevat kaukana taajamien valoista.

Tarkkailuun voi varata esimerkiksi makuualustan ja lämmintä vaatetta. Perseidit ovat pyrstötähti 109/P Swift-Tuttlen ytimen murusia ja pölyä, joka kulkeutuu maan ilmakehään. Aktiivisimman vaiheen aikana tavivaalla voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja. Koska pohjoisen yöt ovat edelleen erittäin valoisia, näkyy perseidejä käytännössä vain Oulun eteläpuolella.