Mökkimatkat kuormittavat ilmastoa – näillä vinkeillä voit pienentää hiilijalanjälkeä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Etelä-Savo on suosittua aluetta vapaa-ajan asumisessa upean luonnon, toimivien palveluiden, mukavien paikallisten ja kätevän sijaintinsa puolesta. Tuoreen selvityksen mukaan vapaa-ajanasukkaiden mökkimatkat muodostavat noin kolmasosan vapaa-ajan asumisen hiilijalanjäljestä. Lähes kaksi kolmasosaa mökkeilijöistä haluaisi pienentää ilmastovaikutuksiaan.

Kyselyyn vastanneet toteuttavat kesäkaudella keskimäärin 15 mökkimatkaa, kun taas talven aikana vapaa-ajanasunnolla käydään keskimäärin kuusi kertaa. Myös asiointikäyntejä mökkiseudulla tehdään tiheästi: yli puolet vastaajista asioi mökkiseudullaan monta kertaa viikossa tai päivittäin ja yli kolmasosa kerran viikossa. Mökille matkustetaan ja mökkiseudulla liikutaan yleisimmin autolla.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei kannustaa mökkeilijöitä ilmastoystävälliseen liikkumiseen. Mökillä kannattaa viettää mahdollisimman pitkiä aikoja kerralla. Mikäli välillä täytyy asioida kaupungissa, voi sen tehdä julkisilla kulkuneuvoilla. Matkoja voi taittaa mahdollisuuksien mukaan myös polkupyörällä tai veneellä.

Asiointi kannattaa keskittää siten, että yhdistää sen muuhun liikkumiseen tai suosii kimppakyytejä. Tue myös paikallisia yrityksiä ja tee kauppareissut mökkiseudulla, käytä runsaasti palveluita sekä suosi lähellä tuotettua puhdasta lähiruokaa. Huomioi ekologisuus ja kestävä kehitys myös mökkielämässä.