Nuori ikä ei suojele sydän- ja verisuonisairauksilta – terveelliset elintavat tärkeitä jo lapsena

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan elimistön matala-asteinen tulehdustila voi johtaa nuorilla valtimonkovettumataudin varhaismuutoksiin. Tulokset julkaistiin Journal of Applied Physiology -lehdessä. Elimistön kroonisen matala-asteisen tulehdustilan tiedetään aikuisilla edistävän sekä verisuonten, tuki- ja liikuntaelimistön, ruoansulatuskanavan että hermoston sairauksia.

Ikä ja epäterveelliset elintavat voivat pahentaa tulehdustilaa. On kuitenkin ollut epäselvää, aiheuttaako matala-asteinen tulehdus varhaisia valtimomuutoksia muuten terveillä lapsilla ja nuorilla. Yllättävä havainto oli, ettei ylipaino tai lihavuus vaikuttanut tulehdustilan aiheuttamiin varhaisiin verisuonimuutoksiin.

– Vaikka aiemmissa tutkimuksissa yhteyttä ei ole aina voitu osoittaa, nykyisin tiedetään, että tulehdustilaan liittyvät valtimotaudin varhaismuutokset nuoruusiässä, kuten valtimoiden jäykistyminen, voivat aiheuttaa kohonnutta verenpainetta ja syketiheyttä, insuliiniresistenssiä sekä lihavuutta, toteaa lääkäri ja kliininen epidemiologi Andrew Agbaje Itä-Suomen yliopistosta.

– Herää kysymys, mikä voisi aiheuttaa matala-asteista tulehdustilaa lapsilla ja nuorilla? Valitettavasti lapsellakin ruokavalio voi merkittävästi edistää tulehdustilaa. Esimerkiksi hedelmät, kasvikset ja kuitupitoiset ruoka-aineet suojaavat tulehdukselta ja niiden käyttöön on syytä kannustaa. Sen sijaan tyydyttyneitä ja transrasvoja sisältävät, suolaiset ja uppopaistetut ruoat, punainen liha ja lihavalmisteet sekä sokeripitoiset juomat, leivonnaiset ja karkit voivat merkittävästi edistää tulehdustilaa ja olla siten yhteydessä varhaisiin valtimomuutoksiin, Agbaje sanoo.

– Näiden uusien tutkimustulosten pitäisi tuoda lisää pontta valtimonkovettumataudin varhaismuutosten ehkäisyyn lapsilla ja nuorilla. Perheiden rohkaisemisen terveellisempiin ruokavalintoihin tulisi olla sekä kansanterveyden asiantuntijoiden, lääkäreiden että terveyspolitiikan vaikuttajien yhteinen asia. Yksi keino tähän on mahdollistaa edullisemmat hedelmien ja kasvisten hinnat valtion tuilla ja veronalennuksilla.