Ilkka Kanervasta kertova kirja julkaistiin – muistetaan muustakin kuin kohuista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Huhtikuussa 2022 menehtynyt Ilkka Kanerva oli Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja. Turkulaisen valtiomiehen ja kolminkertaisen ministerin poliittinen perintö on vertaansa vailla, ja nyt siitä on julkaistu ensimmäinen teos, IKE – Unohtumaton Ilkka Kanerva.

– Kun kävellään Turun torilla ja vastaan tulee kaksi turkulaista, Ike tuntee heistä kolme, lohkaisi edustajatoveri ja ystävä Ben Zyskowicz kuvaillessaan Ilkka Kanervaa ja sitä, kuinka laaja tuttavapiiri miehellä oli.

Sileää polkua ei Kanervan elämäntaival ollut. Muutamat ankarat kohut jarruttelivat miehen menoa. Moni olisi niiden jälkeen vetäytynyt sivuraiteille tai palkintovirkaan. Kanerva päätti toisin ja palasi kentälle. Hän valmisteli väitöskirjaa ja oli valmiina vuoden 2024 presidenttikisaan. Sairaus päätti toisin.

Kirjaa varten on haastateltu kymmenittäin Kanervan lähipiiriläisiä alkaen nuoruuden aikaisista kavereista ja elämänsä Ilkalle antaneesta sisaresta Riitasta ja päätyen rinnalla viimeisenä hetkenä pysyneeseen puolisoon Elina Kanervaan. Ääneen pääsevät myös monet edustajatoverit ja Suomen politiikan ikoniset hahmot.

Kirjoittaja Markku Heikkilä on tunnettu turkulainen toimittaja ja radiopersoona, joka on seurannut Ilkka Kanervan vaiheita 1970-luvulta alkaen.