Youtube puuttui syöpään liittyvään disinformaatioon

Digi Terveys · Tim Isokivi

Valheellinen tieto leviää internetissä ja varsinkin sosiaalisen median palveluissa helposti. Nyt Youtube on tiedottanut aloittavansa toimet syöpään liittyvän misinformaation kitkemiseksi palvelusta. Youtube ei salli jatkossa sisältöä, jossa mainostetaan tehottomaksi tai vaarallisiksi todettuja hoitokeinoja syöpään.

Palvelu ei myöskään salli enää sisältöä, jossa syöpäsairaita kehotetaan olemaan hakeutumatta ammattilaiseen lääketieteelliseen hoitoon. Tällaisia ovat esimerkiksi videot, joissa valkosipulin väitetään parantavan syöpää ja videot, joissa kehotetaan ottamaan c-vitamiinia sädehoidon sijaan.

– Päätös koskee sisältöä, jossa kehotetaan hakeutumaan viranomaisten vaaralliseksi toteamien hoitokeinojen pariin hyväksyttyjen tai varmojen hoitokeinojen sijaan, Youtube Healthin johtaja Garth Graham kertoi tiedotteessa.

Youtube on CNN-uutissivuston mukaan pyrkinyt viime vuosina kitkemään palvelusta myös esimerkiksi rokotteisiin ja aborttiin liittyvää valheellista tietoa sisältävää sekä syömishäiriöitä edistävää materiaalia. Grahamin mukaan myös syöpähoitoon liittyvään väärään tietoon liittyy merkittävä terveysriski. Lisäksi terveydenhuollon asiantuntijoiden keskuudessa on vakaa konsensus turvallisista syövän hoitomuodoista.