Muistatko vielä paperinuket? Historia ulottuu peräti 1600-luvulle

Matkailu · Terhi Piiroinen

Paperinukeilla oli alun perin tärkeä rooli muodin esittelijöinä, ja niitä tunnetaan jo 1600-luvulta. Sen sijaan 1800-luvulla säätyläislapset alkoivat harrastaa paperisia pöytänukketeattereita. Kirjapainotaidon kehittyessä paperinukkeja alettiin painaa erillisinä myyntiarkkeina, postikortteina, askartelupaketeissa ja lehtien liitteinä.

Suomalaisissa aikakauslehdissä paperinukkearkkeja alettiin julkaista 1930-luvulta lähtien. Offset-painotekniikan kehittyessä 1950-luvulla useat naisten- ja lastenlehdet tarjosivat paperinukkeja nuorille lukijoilleen. Niitä ovat julkaisseet ainakin Uusi Maailma, Kotiliesi, Seura, Me Naiset, Anna ja Hymy. Tunnetuimpia lehdissä julkaistuja paperinukkeja ovat Apu-lehdessä vuodesta 1968 lähtien 1990-luvun lopulle julkaistut Rauni Palosen piirtämät julkisuuden henkilöitä esittävät paperinuket.

Lehtileikkiä – kolmen sukupolven paperinuket -pienoisnäyttely Postimuseossa Tampereella esittelee paperinukkeja 1940–1990-luvuilta Iris Virtasen kokoelmasta. Esillä on itse piirrettyjä ja aikakauslehtien paperinukkeja kotimaisista tähdistä kansainvälisiin kuuluisuuksiin. Näyttelyyn pääsee tutustumaan lokakuulle asti.