San Franciscon keskusta rappioituu – turisteille esitellään nyt tyhjiä liiketiloja, kodittomia ja rikospaikkoja

Matkailu · Terhi Piiroinen

San Francisco oli vielä muutama vuosi sitten edistyksellinen teknoogia-alan keskus, jossa elettiin suvaitsevaisuuden edelläkävijöinä uskoen ihmisten henkilökohtaiseen menestykseen. Nyt kaupungissa on meneillään ennennäkemätön kriisi niin terveydellisesti, taloudellisesti kuin turvallisuuden näkökulmasta.

Turistit, jotka ovat kiinnostuneita San Franciscon rappioitumisesta, voivat nyt saada opastetun kierroksen kodittomien leireillä, tyhjien liiketilojen edustoilla, rikospaikoilla ja erilaisista riippuvuuksista kärsivien ihmisten olinpaikoilla. Opastetun kierroksen takana on kunnallisessa toiminnassa mukana oleva henkilö, joka kertoo olevansa kyllästynyt San Franciscon päättäjien avuttomuuteen.

– Doom Loop -kävelykierroksella pääset katsomaan itse kaupungin pahimmat paikat. Olet lukenut uutisia ja nähnyt twiittejä, nyt pääset tämän kaiken lähelle ja seuraamaan henkilökohtaisesti San Franciscon keskustan tuhoa ja kurjuutta, turistikierroksen mainoksessa kerrotaan.

– Pääset näkemään, kuinka kaupunki, jonka vuosibudjetti on 14,6 miljardia dollaria, voi olla malliesimerkki kaupunkien rappeutumisesta? Kuinka se voi käyttää 776,8 miljoonaa dollaria vuodessa poliisiin ilman oikeusvaltion periaatteita? Tutustu lähietäisyydellä poliittisiin valintoihin, jotka tekivät Amerikan rikkaimmasta kaupungista maan johtajan asuntokriisissä, riippuvuuskriisissä, mielenterveyskriisissä ja rikoskriisissä.

Kierroksella kierretään ainakin San Franciscon Tenderloin, Union Square ja Mid-Market. Yli 20 yritystä, mukaan lukien Nordstrom, Whole Foods ja Old Navy, ovat poistuneet alueelta tammikuun 2022 jälkeen. San Franciscon kauppakamarin toukokuussa tekemässä tutkimuksessa 77 prosenttia asukkaista uskoo kaupungin olevan syöksykierteessä. Liput kolmen kilometrin pituiselle Doom Loop Tourille on jo myyty loppuun.