Kiristääkö farkut? Kesäloma näkyy vyötärön lisäksi veriarvoissa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveystalon ravitsemusterapeutin Janni Toropaisen mukaan muutaman viikon arkiruokailusta poikkeava syöminen voi jo kuitenkin näkyä painossa ja veriarvoissa jonkin verran. Kesälomalla otetaan usein rennosti ruokailujen suhteen, mutta syksyn ja arjen koittaessa on hyvä huolehtia säännöllisemmästä ateriarytmistä.

– Sopiva ateriarytmi riippuu omasta päivärytmistä, mutta yleensä iltaa kohti aterioita kannattaa hieman keventää. Liian raskas ateria myöhään illalla voi viivästyttää nukahtamista ja heikentää unen laatua. Erityisesti suuri annoskoko ja runsaasti rasvaa tai sokeria sisältävä ruoka voivat haitata unta.

Iltapala kannattaa syödä 1–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Hiilihydraattipitoinen iltapala tukee nukahtamista ja unenlaatua, joten esimerkiksi kaurapuuro- tai kauraleipäateria on hyvä vaihtoehto iltapalaksi, Toropainen tietää.

Myös herkuista on lupa nauttia, mutta jatkuvasta makeanhimosta on hyvä oppia pois. Syksyllä ei kuitenkaan ole syytä lähteä pikadieeteille, vaan panostaa terveelliseen arkiruokaan. Jos arkeen palatessa siirtyy säännölliseen ja monipuoliseen arkiruokailuun, laskevat paino ja veriarvot todennäköisesti entiselleen kesäloman jäljiltä.