Yrittäjällä ei ole varaa sairastaa – näin moni tekee töitä kipeänä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kolmasosa yksityisyrittäjistä tekee töitä, vaikka olisi melko sairas. Tuoreen kyselyn mukaan merkittävin syy sairaana töiden tekemiseen on taloudellinen. Yrittäjällä ei ole varaa jäädä kotiin.

Ilmarisen ja MYRY:n tekemän kyselyn mukaan, jos yrittäjällä olisi jatkossa käytössään yksi päivä kuukaudessa lisää aikaa hyvinvointinsa ja työkykynsä edistämiseen, käyttäisi suurin osa vastaajista sen ajan lepäämiseen tai liikuntaan. Yrittäjille tärkeintä hyvinvoinnin kannalta on työn itsenäisyys ja mahdollisuus vaikuttaa työn tekemiseen. Lisäksi keskeiseksi nousi yrittäjyydessä menestyminen ja sen tuoma toimeentulo.

Kaksi kolmasosaa vastaajista koki saavansa erittäin vahvasti tai melko paljon intoa, motivaatiota ja merkitystä yrittäjyydestä. Silti kolmasosa kokee työkykynsä alentuneeksi.

– Yrittäjät pitävät tätä maata pystyssä, eikä sen vuoksi ole Suomen kannalta yhdentekevää, miten tämä joukko voi. Se että jopa kolmannes yrittäjistä kokee työkyynsä alentuneeksi, on huolestuttavaa, toteaa johtava asiantuntija ja työterveyshuollon erikoislääkäri Heidi Furu Ilmariselta.