Retkeily voi olla kallis harrastus – muista huoltaa välineitä säännöllisesti ja oikein

Matkailu · Terhi Piiroinen

Retkeilyvarusteiden ikää voi pidentää huoltamalla niitä säännöllisesti ja oikein. Varusteet on hyvä käydä läpi jokaisen retken jälkeen. Uusia välineitä ei tarvitse ostaa kaupasta, vaan kierrätettynä ja käytettynä, sillä oikeanlaisella huollolla kierrätetty varuste kestää pitkään käyttökelpoisena.

Retkikeitin ja trangian kaikki osat kannattaa puhdistaa välittömästi käytön jälkeen. Ruoanlaittovälineet ja retkiastiat pakataan aina vain kuivana. Teltta ja makuupussi kuivatetaan ja tuuletetaan aina retken jälkeen huolellisesti. Makuupussia kannattaa säilyttää tiiviinä rullana ainoastaan kuljetettaessa, muuten sen on hyvä olla väljästi säilytyksessä.

Retkeilyssä käytettäviä teräaseita on hyvä huoltaa myös ja pitää ne kuivana. Myös vaatteet kaipaavat säännöllistä huoltoa. Esimerkiksi kengät saa hajuttomaksi panemalla niihin teepussit yön ajaksi. Suomen luontokeskus Haltia järjestää syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Retkilauantai-tapahtuman, jossa paneudutaan varusteiden huoltoon ja korjaamiseen.