Nenäpunkkitartunnat yleistyvät syksyllä – saa koiran aivastelemaan ja tuhahtelemaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Agria Eläinvakuutus muistuttaa koiranomistajia syksyn vitsauksista, kuten kennelyskästä ja nenäpunkeista. Nenäpunkit leviävät herkästi koirien nuuskiessa toisiaan ja niitä tavataan tavallisimmin syksyllä. Nenäpunkit (Pneumonyssoides caninum) ovat koiran nenä- ja poskionteloissa eläviä loisia.

– Nenäpunkkitartuntoja tavataan eniten syksyisin ja etenkin metsästyskoiralle vaiva on varsin kiusallinen, sillä hajuaistin heikkeneminen on tyypillinen tartunnan oire, Agria Eläinvakuutuksesta kerrotaan.

Nenäpunkkien leviämisestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta niiden epäillään leviävän koirasta toiseen nenien koskiessa toisiaan. Tartunnan tarkkaa alkuperää ei tiedetä, sillä nenäpunkit voivat elää muutamia päiviä myös kuonon ulkopuolella ja kosteissa olosuhteissa jopa viikkoja. On siis mahdollista, että punkit leviävät koirasta toiseen esimerkiksi yhteisten lelujen tai muiden esineiden välityksellä.

Nenäpunkit aiheuttavat koiralle erilaisia oireita, mutta yleensä ne liittyvät ylähengitysteihin. Esimerkiksi aivastelu, tuhahtelu, pään ravistelu, niiskuttaminen eli ”reverse sneezing”, kuonon kutina ja heikentynyt hajuaisti ovat yleisiä oireita. Oireet ovat usein lieviä ja koiran yleiskunto ei yleensä muutu.

Nenäpunkit elävät usein syvällä koiran nenäonteloissa ja siksi niitä on usein vaikea nähdä paljain silmin. Nenäpunkkitartunnan diagnosointiin ei ole takuuvarmaa keinoa, vaan koiranomistajan tulee tyytyä todennäköisyysdiagnoosiin. Monille koirille tehdäänkin nenäpunkkihoito hoitokokeiluna.

Koira, jolla on havaittu nenäpunkkeja tai voimakkaita oireita, hoidetaan useimmiten tablettien avulla. Jos kotona on useampia koiria, lääkitys kannattaa antaa myös oireettomille yksilöille, jotta nenäpunkeista päästään varmasti eroon.