Löysitkö kalalta haisevan möykyn metsästä? Älä koske – niillä ehkäistään raivotautia

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaakkoisrajalla luonnossa liikkuvia voi odottaa yllättävä näky. Maastoon on jätetty noin 5 x 4,5 x 1,5 senttimetrin kokoisia ja noin 30 grammaa painavia, kalauutteelta haisevia ruskeita paloja. Kyse on syöttirokotteista, joilla pyritään estämään metsäraivotaudin leviämistä Suomeen.

Syöttirokotteet sisältävät raivotautirokotetta nesteenä foliokapselissa. Kyseessä on keino, jolla metsäraivotautia on torjuttu jo vuosikymmenten ajan eri puolilla maailmaa. Levitys kaakkoisrajalle alkoi 9. syyskuuta 2023.

Syöttejä pudotetaan lentokoneesta 60-70 metrin välein. Maastosta löytyviin syöttirokotteisiin ei tule koskea, sillä pienpedot voivat jättää ne syömättä ihmisen hajun vuoksi. Asutuksen lähelle päätyneet rokotteet olisi kuitenkin hyvä siirtää metsän reunaan suojakäsineitä käyttäen pois lasten ja koirien ulottuvilta.

Ruokaviraston mukaan rokotusalueelta voi kerätä marjoja ja sieniä. Jos syöttejä löytyy runsaasti pieneltä alueelta tai asuintalojen pihapiiristä, tulisi asiasta ilmoittaa ruokavirastoon.