Parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä – näin vähennät ruokahävikkiä

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Päiväysmerkintöjen vääriymmärtäminen on yksi yleisimpiä syitä turhaan ruokahävikkiin. Kuluttajaliiton mukaan ruokaa hävitetään useissa kodeissa varmuuden vuoksi, vaikka se saattaisi olla vielä syömäkelpoista.

– Parasta ennen -päiväyksen ohittaneen tuotteen voi vielä käyttää, jos se on aisteilla arvioituna vielä kunnossa. Viimeisen käyttöpäivänsä ohittanutta tuotetta sen sijaan ei ole turvallista syödä, kertoo Kuluttajaliiton vastuullisuusasiantuntija Jenni Vainioranta tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan esimerkiksi kananmunat säilyvät yleensä hyvän aikaa vielä parasta ennen -päivän jälkeenkin. Sama koskee pakastimessa olevia tuotteita. Viimeinen käyttöpäivä merkitään sen sijaan mikrobiologsesti helposti pilaantuviin tuotteisiin, kuten jauhelihaan ja tuoreeseen kalaan.

Jos tuotteen viimeinen käyttöpäivä lähestyy, voi lisää peliaikaa saada kypsentämällä. Säilyvyyttä parantaa ruoan jäähdyttäminen tarpeeksi nopeasti ja säilytys riittävän kylmässä.

Myös pakastaminen lisää käyttöaikaa, mikäli viimeinen käyttöpäivä lähestyy. Esimerkiksi punalaputetut tuotteet voi pakastaa. Pakkaseen ei kuitenkaan kannata säilöä esimerkiksi salaattia tai kurkkua.

Pakastettu tuote kannattaa käyttää heti sulatuksen jälkeen. On myös syytä huomioida, että päiväysmerkinnät koskevat vain avaamatonta pakkausta. Esimerkiksi tyhjiöön tai suojakaasuun pakatun tuotteen säilyvyysaika voi olla avattuna lyhyempi.