Jamaika julisti denguekuume-epidemian – satoja vahvistettuja tapauksia

Matkailu · Terhi Piiroinen

Jamaikan terveysviranomaiset ovat julistaneet epidemian denguekuumeen leviämisen vuoksi. Maassa on ainakin 565 epäiltyä tartuntatapausta. Jamaikan terveys- ja hyvinvointiministeriön kansallinen valvontayksikkö ilmoitti, että tartuntamäärä on ylittänyt dengue-epidemian kynnyksen heinäkuusta lähtien. Kuutta kuolintapausta tutkitaan.

– Kyseessä on sama kanta, joka levisi viimeksi vuonna 2010. Tällä hetkellä ei ole raportoitu denguekuumeeseen liittyviä kuolemia, mutta kuutta kuolemaa tutkitaan, ministeriö tiedotti.

Terveysviranomaisten mukaan Jamaikalla on tällä hetkellä ainakin 78 vahvistettua hyttysten levittämää tautitapausta epäiltyjen tartuntojen lisäksi. Denguekuume leviää ihmisiin tartunnan saaneen Aedes-hyttysen pureman kautta. Yksi neljästä tartunnan saaneesta saa oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, ihottumaa ja kipuja. Toipuminen taudista kestää noin viikon.

Ministeriö kehottaa ihmisiä välttämään veden seisottamista ja pitämällä ympäristön puhtaana. Ihmisiä on lisäksi suositeltu pukeutumaan kehon peittävällä vaatetuksella ja käyttämään hyttyskarkotetta niin paljon kuin mahdollista. Ikkunat ja ovet kannattaa pitää kiinni tai suojata hyttysverkoilla.