Pariisilla vakava ludeongelma: ”Kukaan ei ole turvassa”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ranskan pääkaupungilla on ötökkäongelma. Luteet ovat Pariisissa jatkuvasti kasvava riesa, joka ei suinkaan koske vain koteja ja hotelleja. Verta imeviä lutikoita on havaittu muun muassa julkisilla paikoilla ja joukkkoliikenteessä.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita, joissa luteita nähdään muun Pariisin junissa, metrossa ja lentoasemalla. Lutikoita on haivattu myös esimerkiksi elokuvateattereissa. Ongelmaa on jo kommentoitu viranomaisten ja poliitikkojen taholta.

– Kukaan ei ole turvassa. Luteet saattavat tarttua mukaasi mistä tahansa. Saatat tuoda niitä kotiisi, etkä huomaa ötököitä ennen kuin ne ovat lisääntyneet ja levinneet, varoitti Pariisin varapormestari Emmanuel Grégoire televisiossa.

Lutikoiden määrä väheni The Guardian -lehden mukaan 1950-luvulle tultaessa, mutta viime vuosikymmeninä ötökät ovat tehneet paluun arkeen. Luteille muodostuu jatkuvasti vahvempi vastustuskyky kemiallisia torjunta-aineita kohtaan. Ranskan terveysviranomaistahon Ansesin mukaan ludeongelma kasvoi 11 prosentissa ranskalaiskoteja vuosien 2017 ja 2022 välillä.

Luteet ovat Pariisissa kuuma puheenaihe myös ensi vuoden olympialaisten vuoksi. Pelkona on, että lutikat aiheuttavat ongelmia kaupunkiin suurin joukoin saapuville urheilijoille ja olympialaisten yleisölle.