Tärkeä kysymys on pian ajankohtainen: nastat vai kitkat?

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tuttu nyrkkisääntö on, että talvirenkaat kannattaa valita sen mukaan, minkälaisissa olosuhteissa yleensä ajaa. Olennaista on valita talvirengas, joka on suunniteltu pohjoisiin ajo-olosuhteisiin, loput riippuu omista ajotottumuksista ja käyttöympäristöstä.

Ajamisen painottuessa jäisille teille nastarengas on turvallisin vaihtoehto. Nastarenkaat sopivat erityisesti etelän rannikkoseuduille, joissa tiet ovat talvella usein jäisiä. Varsinkin jos autosta puuttuu viimeisin turvatekniikka, on nastarengas lyhyen jarrutusmatkansa ansiosta hyvä valinta. Kitkarenkaat soveltuvat puolestaan paremmin lumisille teille. Jos autossa on nykyaikaiset turvavarusteet, ja ajaminen tapahtuu enimmäkseen tasaisissa, lumisissa olosuhteissa, kannattaa harkita kitkarenkaita.

– Vaativimmissa talviolosuhteissa laadukkaat renkaat ovat tärkeä turvallisuustekijä. Liittyminen vilkkaaseen liikenteeseen jäisessä risteyksessä tai kaistanvaihto loskaisella moottoritiellä voivat olla haastavia ajotilanteita. Talvista on tullut aiempaa leudompia, mutta pienempi määrä lunta ei tarkoita, että tiet olisivat vähemmän liukkaita. Autoilijat joutuvat selviämään liukkaista aamuista ja petollisesta mustasta jäästä, kun vesi ja loska jäätyvät yön aikana, muistuttaa rengas- ja autohuoltoketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen.

Laitinen myös muistuttaa, että Suomen talvessa ei pärjää Keski-Euroopassa käytettävillä kitkarenkailla. Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat on optimoitu märempiin oloihin, kun taas pohjoisen talvikeleihin suunnitellut kitkarenkaat pitävät myös jäällä ja pystyvät vastaamaan myös nopeisiin, yllättäviin jarrutuksiin.