Tutkimus: Lähellä luontoa elää terveemmin ja voi paremmin – Suomessa luonto on lähellä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Luonto houkuttelee liikkumaan ja ulkoilemaan. Jos haluaa elää terveemmin, kannattaa muuttaa lähelle vihreää ympäristöä, sillä tuore Oulun yliopiston tutkimus osoittaa asuinpaikalla olevan merkitystä ihmisen liikuntatavoissa. Tutkimuksen mukaan ympäristön vihreys lisää etenkin kevyen liikunnan määrää. Sydämen sykevaihtelu puolestaan oli sitä suurempaa mitä enemmän liikuntaa kertyi.

Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tutkijat tarkastelivat tutkimuksessaan ensimmäistä kertaa asuinympäristöjen vihreyden, fyysisen aktiivisuuden ja sydämen sykevaihtelun välisiä yhteyksiä. Vihreillä, luonnollisilla asuinympäristöillä tiedetään olevan monipuolinen yhteys terveyteen ja hyvinvointiin, ja luontoympäristöjen yhteyttä esimerkiksi stressin kokemiseen on tutkittu paljon.

– Tutkimuksemme tulokset osoittavat, että vihreät asuinympäristöt lisäävät niin miesten kuin naistenkin fyysistä aktiivisuutta. Erityisesti kevyt liikkuminen korostuu vihreissä ympäristöissä, päätutkijana toiminut Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan väitöskirjatutkija Maija Korpisaari kertoo.