Passit voivat jäädä historiaan – digitaalinen matkustusasiakirja pilottivaiheessa Suomessa

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Passi saattaa perinteisessä muodossaan jäädä lähivuosina historiaan. Rajavartiolaitoksen mukaan digitaaliset matkustusasiakirjat kehittyvät koko ajan. Matkustajien digitaalinen tunnistaminen on jo pilottivaiheessa Suomessa.

Koekäytössä olevaa digitaalista matkustusasiakirjaa voi jo käyttää Suomen ja Britannian välisille lennoille Helsinki-Vantaan lentoaseman tarkastuspisteessä. Rajavartiolaitoksen esikunnan tarkastaja Mikko Väisänen kertoo digitaalisen tunnistamisen etuja olevan nopeus ja turvallisuus. DTC-tunnistuksen voisi myös aikanaan tehdä käytännössä jopa kotona.

– Tavoitteena on, että pitemmällä aikavälillä mentäisiin siihen, ettei nykymuotoista passia tarvita, Väisänen kertoi STT:lle.

DTC-tarkastukseen päästäkseen matkustajan täytyy rekisteröityä ennakolta poliisin toimipisteessä Helsinki-Vantaalla tai Vantaan Tikkurilassa. Pari minuuttia kestävää rekisteröintiä varten kannattaa ladata puhelimeen etukäteen DTC-sovellus. Vielä tällä hetkellä Helsinki-Vantaalla sijaitsevassa DTC-tarkastuspisteessä täytyy olla mukana myös perinteinen passi.

DTC-tarkastuksen kautta on lähtenyt Suomesta Britanniaan ja palannut sieltä tänä syksynä toistaiseksi vajaat sata matkustajaa. Suomessa, Kroatiassa ja Hollannisa toteutettavissa pilottihankkeissa kerätään kokemuksia, joiden pohjalta DTC-tunnistuksen on määrä edetä EU-komission lainvalmisteluun.