Carolina Reaper syrjäytettiin – tässä on uusi maailman tulisin chililajike

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailman tulisimpana chililajikkeena aiemmin tunnettu Carolina Reaper on joutunut syrjäytetyksi. Guinnessin ennätystenkirja on nimennyt Pepper X -nimisen lajikkeen uudeksi maailman virallisesti tulisimmaksi chiliksi.

Pepper X -lajikkeen jalosti Etelä-Carolinasta kotoisin oleva chiliasiantuntija ja -kasvattaja Ed Currie, jonka aikaansaannosta myös Carolina Reaper oli. Hän on kasvattanut ja jalostanut uutta lajiketta tilallaan jo 10 vuoden ajan. Hän ei kuitenkaan pitänyt Pepper X -lajikkeesta suurta ääntä suojatakseen sitä kilpailijoilta.

– Tunsin poltteen kolmen ja puolen tunnin ajan. Sitten iskivät krampit, jotka olivat aivan hirveitä, Currie kuvaili ensikokemustaan lajikkeesta Associated Press -uutistoimiston mukaan.

Pepper X -lajikkeen scovilleaste on keskimäärin 2,69 miljoonaa. Carolina Reaperin tapauksessa aste on keskimäärin 1,64 miljoonaa. Vastaavasti esimerkiksi jalopenon tulisuus on scovilleasteikolla noin 3 000 – 8 000.

Currien asianajajan mukaan 10 000 tuotetta on käyttänyt Carolina Reaper -lajikkeen nimeä ilman lupaa. Kasvattaja ei aio julkaista Pepper X -lajikkeen siemeniä ilman, että hän ja hänen työntekijänsä saavat liikevoittoa työnsä tuloksesta.