Ruokavirasto päätti muurinpohjaletun nimihakemuksesta

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yläsavolaiselle muurinpohjaletulle haettiin syyskuussa nimisuojaa. Suojattua maantieteellistä merkintää hakivat ProAgria Itä-Suomi ry ja Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Ruokavirasto tiedottaa hyväksyneensä Yläsavolainen muurinpohjalettu -nimityksen rekisteröintiä koskevan hakemuksen.

Lopullisen päätöksen nimen rekisteröinnistä tekee Euroopan komissio. EU:ssa on on suojattu tähän mennessä noin 3 600 nimitystä, joista 14 on suomalaisia. Yläsavolaiselle muurinpohjaletulle haettiin nimisuojaa perustuen sen maineeseen perinteisenä yläsavolaisena erikoisherkkuna.

Varhaisin julkaistu resepti iisalmelaisesta juhannusherkusta eli Yläsavolaisesta muurinpohjaletusta löytyy jo vuoden 1933 Kotiliedestä. Lettu eroaa tavanomaisista ohukaisista sen pitsimäisyyden, rapeuden ja ohuuden ansiosta.

Ruokaviraston mukaan Yläsavolaisen muurinpohjaletun maantieteellisen alueen muodostavat Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä. Herkun maine alkoi levitä Suomessa 1970-luvulla.