Syyskauden pakkasennätys rikki – tasan 20 pakkasastetta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kuluvan syyskauden pakkasennätys on mahdollisesti menossa tänään maanantaina rikki, mutta jo viime viikon tiistaina Muoniossa mitattiin syksyn toistaiseksi kylmin lämpötila, -20,0 astetta. Ennätyslukema ilmestyi mittariin Oustajärven havaintoasemalla.

– Enontekiön lentoasemallakin mentiin yli 19 pakkasasteeseen, mutta yleisemmin Pohjois-Suomessa oli tiistain vastaisena yönä 5–15 astetta pakkasta. Kylmän tilanteen takana on tuttu yhdistelmä: kylmä ilmamassa, heikko tuuli ja kylmimmillä kohdilla selkeä taivas, kertoi meteorologi Anna Latvala Forecan blogissa.

Pakkasta oli tiistain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosassakin 1-10 astetta. Syyskauden edellinen kylmin lämpötila oli -17,2 astetta, joka mitattiin 18. lokakuuta Enontekiöllä ja 23. lokakuuta Muoniossa.

Yölämpötilojen ennustetaan pysyttelevän loppuviikolla samanlaisissa lukemissa. Lähipäivinä sataa vähänlaisesti, mutta erityisesti etelässä voi olla lumi- ja vesikuuroja.

– Etelässä ja lounaassa päivälämpötilat kohoavat plussan puolelle, mutta Pohjois-Karjalassa on pääasiassa pikkupakkasta. Pohjoisessa on päivisin laajalti 0–6 pakkasastetta, välillä Pohjois- ja Keski-Lapissa on vähän kylmempääkin, Latvala kertoo.