Tutkimus: Suuttumus auttaa saamaan asiat valmiiksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uusi tutkimus on osoittanut, että raivostuminen lisää suorituskykyä ja tuottavuutta erilaisissa tehtävissä. Suuttumus on tutkijoiden mukaan voimakas motivaattori. Tutkimustulos osoittaa, että ihmisen ei välttämättä kannata aina olla ylenpalttisen onnellinen.

American Psychological Association tutki yli tuhatta ihmistä. Tutkimukseen osallistuneille annettiin erilaisia tehtäviä sen jälkeen, kun he olivat kokeneet tietyn tunteen. Heidän piti muun muassa ratkaista sanapulmia ja tasoja haastavassa videopelissä. Tutkimuksen mukaan raivostuneet testihenkilöt saivat tyypillisesti parhaan suorituskyvyn ja tuloksen. Heillä oli muun muassa muihin verrattuna lyhyemmät vasteajat ja korkeammat pisteet Texas A & M Universityn mukaan.

– Ihmiset uskovat usein, että onnellisuustila on ihanteellisin, ja suurin osa ihmisistä pitää onnen tavoittelua tärkeänä elämän päämääränä. On olemassa näkemys siitä, että positiiviset tunteet ovat ihanteellisia mielenterveydelle ja hyvinvoinnille ja tämä on ollut näkyvästi esillä. Jo Aikaisemmat tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että tunteiden sekoitus, mukaan lukien negatiiviset tunteet, kuten viha, johtavat parhaisiin tuloksiin, professori Heather Lench sanoi BBC:n mukaan.