Lentokoneet kulkevat tulevaisuudessa paistorasvalla – Eurooppaan tarvitaan 200 uutta biolaitosta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Biopohjaisia polttoaineita voidaan valmistaa käytetystä paistorasvasta, eläinrasvoista, syömäkelvottomista energiakasveista, maa- ja metsätalouden tähteistä, yhdyskuntajätteen bio-osuudesta ja levistä. Näille polttoaineille on määritetty kestävyyskriteerit, ja ne eivät saa kilpailla muun muassa ruuantuotannon kanssa.

Biopohjaisten kestävien lentopolttoaineiden kysyntä ja tarjonta ovat kiihtyvässä kasvussa. Myös synteettiset polttoaineet nähdään olennaisena osana lentoliikenteen käyttövoimien tulevaisuutta. Traficomin tekemän selvityksen mukaan biopohjaisista kestävästi tuotetuista raaka-aineista valmistetut lentopolttoaineet ovat tärkeässä roolissa, kun lentoliikenne tavoittelee päästövähennyksiä.

– Kestävien lentopolttoaineiden yleistyminen edellyttää huomattavat määrät teollisia investointeja. Arvioiden mukaan pelkästään Euroopassa tarvitaan yli 200 uutta kestävien lentopolttoaineiden tuotantolaitosta, jotta voidaan vastata vuoden 2050 kysyntää”, sanoo selvityksessä projektipäällikkönä toiminut Riku Huhta Destialta.