Korkeasaaren karhut vetäytyivät jo talviunille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa siirryttiin viikonloppuna talviaikaan. Talveen varaudutaan myös Korkeasaaren eläintarhassa. Korkeasaaren 22- ja 17-vuotiaat karhut olivat jo lokakuun viimeisenä viikonloppuna silkeässä talviunessa.

– Karhut ovat olleet hyvin väsyneitä. Ne ovat nuokkuneet talvipesissään ja nousseet vain syömään. Torstaina ruokakaan ei enää kiinnostanut, joten suljimme ulkotarhan luukut ja sisälle tuli pimeää ja hiljaista. Kävimme viikonlopun aikana vielä tarkistamassa tilannetta ja kyllä siellä nukutaan, kertoo tiedotteessa eläintenhoitaja Susan Nuurtila.

Yleensä Korkeasaaren karhut vetäytyvät talvipesiinsä vasta pari viikkoa myöhemmin. Eläimet puuhastelivat talvipesiensä parissa lokakuun alusta lähtien. Ne rakensivat makuukuopat hoitajien tarjoamasta materiaalista, kuten puukuivikkeesta, oksista, jäkälästä ja heinästä.

Karhut keräsivät syksyn aikana paksun rasvakerroksen, jonka turvin ne jaksavat nukkua koko talven. Viime viikkoina karhujen ruokahalu hiipui, minkä vuoksi lihaa ja kalaa vähennettiin. Ennen nukkumaan menoa ne söivät enää puuroa, vihanneksia ja hedelmiä.

Korkeasaaren karhut heräilevät talviuniltaan yleensä helmikuussa. Pohjoisemmassa Suomessa luonnonvaraisena elävien karhujen talviunet voivat helposti kestää puolikin vuotta.