Stressi vaikeuttaa laihtumista – vaikuttaa painonpudotukseen

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni voi ajatella, että laihduttaminen on hyvin yksinkertaista matematiikkaa. Ihminen laihtuu kun hän syö vähemmän kuin kuluttaa. Rasva on energiaa, jonka keho on varastoinut, koska ihminen on kuluttanut vähemmän kuin syönyt. Varastossa olevan energian, eli rasvan, polttamiseen ihmisen pitää siis kuluttaa enemmän kuin mitä hän päivänsä aikana syö.

Myös moni muu tekijä kuitenkin vaikuttaa siihen miten tehokkaasti rasva palaa ja yrittääkö keho esimerkiksi varastoida energiaa ja pitää ylimääräisestä rasvasta kiinni. Esimerkiksi stressi on Healthista-sivuston mukaan yksi suurimmista syistä siihen, että ihminen ei pysty haluamallaan tavalla pudottaa painoaan yrityksistä huolimatta.

Laihtumisen edellytyksenä ovat alhaiset stressitasot. Korkeat stressitasot nimittäin aiheuttavat rasvan kertymistä etenkin vatsan seudulle. Stressi heikentää rasvan palamista ja lihasten kasvua sekä hidastaa kilpirauhasen toimintaa. Se lisää myös mielitekoja niin makeisten herkkujen kuin suolaisen ja rasvaisen pikaruoankin suhteen. Näiden lisäksi stressi vähentää halua liikkua.