Kysely: Suomalaiset kyllästyneet sähköpotkulautojen määrään

Matkailu · Terhi Piiroinen

OP:n kyselyn mukaan sähköpotkulaudat aiheuttavat paljon huolta. Yli 60 prosenttia kaikista yli 25-vuotiaista vastaajista oli täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa, että sähköpotkulautoja on liikaa. Huomionarvoista on, että 16-25-vuotiaistakin näin ajatteli yli 40 prosenttia vastaajista.

– Tulokset korreloivat sen kanssa, että tapaturmia nähdään yhä enemmän, sillä sähköskuuttien suosio on edelleen kovalla tasolla, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo sanoo.

Läheltä piti -vaaratilanteeseen sähköpotkulaudan kanssa sivullisena oli joutunut yli neljännes vastaajista. Erityisesti nuorille sattuu vaaratilanteita kuljettajana. Kuljettajana läheltä piti -tilanteeseen oli joutunut noin viidennes 16-25-vuotiaista.

Osalla suomalaisista on myös oma sähköpotkulauta. Suurin osa sähköpotkulaudoista kulkee enintään 25 kilometriä tunnissa, joten ne eivät tarvitse liikennevakuutusta. Uusi suunniteltu liikennevakuutuslaki kuitenkin määrittelee uusia ehtoja liikennevakuutuksen tarvitseville ajoneuvoille. Uudeksi määrääväksi tekijäksi tulisi nopeuden lisäksi ajoneuvon paino.

– Lainsäädännön mukaan kaikilla yli 25 kiloa painavilla ajoneuvoilla olisi oltava liikennevakuutus. Esimerkiksi sähköpotkulaudat ja sähkömopot painavat lähtökohtaisesti yli 25 kiloa. Jos esimerkiksi omistaa sähköpotkulaudan, joka painaa yli 25 kiloa, vakuuttamatta jättäminen voi jatkossa tulla hyvin kalliiksi. Liikennevakuutuksen laiminlyönti tarkoittaa sitä, että vapaaehtoisista henkilövakuutuksistakaan ei saa korvausta. Moni ei tule ajatelleeksi tätä, Erkamo sanoo.