Selvitys: Suomalaisten lahjaostokset yllättävän isänmaallisia

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ennen kylillä ja kaupungeissa oli omat suutarit, räätälit, ruoantuottajat ja muut palveluntarjoajat. Nykyisin ihmiset saattavat tilata vaatteensa ja kodin tavaransa kiinalaisista nettikaupoista. Mikäli mielii kestävää kehitystä, kannattaa hankinnat keskittää oman lähiseutunsa yrittäjien palveluihin tai suosia vähintäänkin kotimaisia tuotteita.

Suomalaisen työn liiton tilaamasta Tuhat suomalaista -tutkimuksesta käy ilmi, että yli puolet suomalaisista haluaa ostaa joululahjaksi kotimaisia tuotteita ja palveluita. Valtaosalle suomalaisista joulussa on tärkeää yhdessäolo läheisten kanssa jouluruoasta nauttien. Nuorille tärkeää on lepo ja rauhoittuminen.

– Vastuullisuudesta puhutaan paljon ja siksi halusimmekin tutkia sen merkitystä suomalaisten joulussa. Peräti joka kolmas suomalainen kertoo muuttaneensa jouluviettotapojaan vastuullisempaan suuntaan. Naiset ja nuoret ovat tutkitusti vastuullisuuden edelläkävijöitä ja niin tässäkin asiassa, kertoo itsekin jouluihmiseksi tunnustautuva Suomalaisen työn liiton toimitusjohtaja Katri Viippola.

– Erityisesti juuri he ovat muita enemmän muuttaneet joulunviettotapojaan vastuullisemmiksi. Tämä näkyy muun muassa siten, että joulupöydässä suositaan kasvisvaihtoehtoja ja kotimaisia tarjottavia, lahjat ovat aineettomia ja vähemmän materiaalisia, ostokset tehdään harkiten ja niissä suositaan kotimaisia tuotteita ja palveluita, hän lisää.